Remontteja siellä ja täällä

Torstai 17.11.2011 - Pia

Remontteja pukkaa joka paikassa....

Kyläsauna

sauna.jpg”Ai näin iso remontti” ja ”Kyllä siitä tulee hieno” ovat sanat mitä kuulee, kun kävelijät poikkeavat kyläsaunaa katsomassa ja kyselemässä milloin pääsee taas saunomaan. Ja hieno ja lämmin siitä tuleekin. Vanhat pönttöuunit lämmittävät pukuhuoneita, lattialämmitys pitää jalat lämpiminä ja takkahuoneessa voi talvella paistaa makkarat. Lisäksi lämmitetty polku vie lammen hienoille uusille portaille, joissa on myöskin askelmissa sulanapitolämmitys. Monet ovat niitä ihastelleet ja kyselleet tekijää, joka on Matildasta Aulis Mäkitalo

Aikaa vieneet purku- ja tasoitustyöt alkavat olla takana ja nyt ollaankin jo pintatöissä saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneiden osalta.
Kyläsaunan seinät ovat saaneet rapatun uuden ilmeen Kai Siltalan käsistä. Ikkunat ja ovet ovat asennettu, ja vanhojen ikkunoiden osalta Kari Mäkinen on tehnyt ison työn niiden kunnostamisessa uusien veroisiksi. Pukuhuoneiden ovet ovat mallimestari Leo Pölösellä muutettavana uusiin mittoihin ja Jukka Linsén on hoitanut piha- ja puutöiden osalta kuljetukset ja puhdistukset. Tämä talkootiimi onkin suorastaan asunut kyläsaunalla ja heillä on koossa jo yli 1700 talkootuntia. Lisäksi iso kiitos kuuluu monelle muullekin kyläläiselle ja kesäasukkaille jotka ovat tulleet antamaan apunsa remontissa.

Tässä vaiheessa jo kiitos Paula, Rauno, Jukka, Anja, Eki, Jukka, Esko, Pia, Jarkko, Aila, Masi, Jore, Mika, Alpo, Taisto, Taina, Elmo, Kari, Irene, Tarja, Tauno, Tapani, Jari, Tino ja lukuisat muut…. 

Vielä on kuitenkin tekemistä, mutta haasteellisesta aikataulusta huolimatta tarkoituksena on saada sauna jouluksi lämpimäksi.

Kyläkonttori-kahvila

piha_kesa.jpg

Ihanaa tunnelmallista Kyläkonttori-kahvilaa  Matildan rannassa remontoimme Kristan kanssa ja tarkoituksena on saada se ympärivuotisesti auki = talvella ainakin viikonloppuisin ja loma-aikoina ja kesällä sitten joka päivä.

Avajaisista tiedotan sitten erikseen. Toivottavasti löydätte tienne makoisan kahvin ja suolaisen tai makean pariin.

Oma asunto

No kuten arvata saattaa, niin oma asunto odottaa remonttia....mutta hyvää kannattaa odottaa, sillä suunnitelmatkin ovat jo muuttuneet ja huoneisto vain isonee ja tulee toimivammaksi (ainakin paperilla) päivä päivältä...

Toivottavasti kesän kynnyksellä päästää kuitenkin pitämään jo tupareita koko kylälle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meri-Teijo, Matilda, Mathildedal, Matildedal, mathildedahl, Päivölä, Teijo, matkailu, kyläsauna, Kyläkonttori

Kyläsaunan tunnelmaa

Lauantai 9.1.2010 - Pia Kaartinen

KYLÄSAUNASTA EUFORINEN OLO

Kyläsaunaa ei voi koskaan kehua liikaa. Sen lämpö, veden kylmyys ja välitön tunnelma on itse koettava. Kun sitä kerran koettaa, niin irti ei pääse.

 Teijon kyläsauna on kirjailija Kai Linnilän sanoin

"”Kyläsauna on rakennuksena luultavasti yli 220 vuotta vanha. Puron varrella ja aika lähellä merivettä pytinki oli ensin sata vuotta pyykkitupana, ja toisen vuosisadan se on palvellut saunana. Paksut kiviseinät hautovat pehmeän löylyn. Muurien lämmössä on eri lailla ikiaikainen olo kuin hirsiseinien sisässä."

Näin talvella sen tunnelma on vielä tunnelmallisempi. Saunan pehmeät löylyt lämmittävät mukavasti, kun ulkona on -18 astetta. Saunan edessä olevassa pienessä suvannossa, jossa vesi virtaa koko ajan, on aivan mahtava käydä kastautumassa, rohkeimmat uivatkin. Sain ohjeen että vedessä pitää olla ainakin se aika että laskee 20:een. No nyt kun vesi on +2, niin voit uskoa että lasken aika nopeasti.

Sauna on myös oiva paikka tutustua paikallisiin. Saunassa kuulee kylän tapahtumat ja sen myötä alkaa todella uskoa olevansa jo itsekin melkein kyläläinen...sitä odotellessa...

Saunaa on kyläyhdistys remontoinut, mutta onneksi suurimmalta osin vanhaa kunnioittaen.
Saunaa suosittelen kaikille....keskiviikkoisin ja sunnuntaisin on yhteisvuorot ja perjantaisin sitten omat vuorot naisille ja miehille. Tulkaa tutustumaan suomenmaan parhaimpaan saunaan. Lisätietoa saunasta löydätte kyläyhdistyksen sivuilta http://www.teijo.fi/palvelut/sauna.html

Saunaterveisin

Pia

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyläsauna