Päivölän historiaa

paivola_marklund.gif

 

 

 

 

Päivölä valmistui 1-kerroksisena v. 1900 uudeksi koulurakennukseksi vanhan Marklundin koulun viereen. Päivölään päästiin opiskelemaan syksyllä 1901. Rakennuksessa oli  kaksi erillistä koulusalia, jotka, ahkerasta lämmittämisestä huolimatta, olivat jäätävän kylmiä talvisin, joten kouluna rakennusta ei käytetty kovin pitkään.

Joulu-tammikuussa 1907-1908 luokissa mitattiin ainoastaan 5-10 astetta. Kuusijuhla oli kuitenkin sinä vuonna erityisen hauska, sillä konttoristi . Törnblom oli lahjoittanut pieniä lahjoha yllätykseksi oppilaille.

Uuden koulun luokkahuoneissa oli estradi ja opettajan pöytä sekä mustat liitutaulut. Luokissa oli lisäksi melko hämärää sillä koulussa oli vain muutamia öljylamppuja valaisemiseen. Lisäksi koulussa oli 28 yhden oppilaan istuttavaa pulpettia sekä 21 kahden istuttavaa, istumapaikkoja Päivölässä oli siis 70. Vuonna 1900 oppilaita oli 65.

Oppilaiden velvollisuuksiin kuului varsinaisen koulutyön lisäksi muutakin. Tytöt siivosivat luokkahuoneet päivittäin ja tekivät pari kertaa vuodessa suursiivouksen. Pojat huolehtivat lumitöistä, rappuhavuista, polltopuista ja luokkien lämmityksestä.

Lähde: Leena Rossi - Ihmisiä ja elämää Kirjakkalan, Mathildedalin ja Teijon vanhoissa ruukkikylissä.

 

1940-luvulla Teijon Tehtaat Oy rakensi talon kaksikerroksiseksi asuintaloksi työväelleen.

1980-luvulla kunta lunasti talon itselleen ja teki talosta aravavuokraasunto-talon.

2006
Pia Kaartinen osti talon Perniön kunnalta.

Tässä pieni tarina meidän tulosta Teijolle

Talon alakerran huoneistot on nytmyyty ystäville ja vietämme mukavaa maalaiselämää. Kukin omassa rauhassa huoneistossaan, mutta talossa on yhteisiä tiloja yhteisiin tilaisuuksiin.